Uçuş ile ilgili en fazla sorulan sorulardan biri Hamilelikte uçuş yapılabilir mi?
Bir çok anne adayı için bu soru oldukça endişe yaratıcı olabiliyor. Artık günümüzde hemen hemen tüm uçaklar kabin basınç ayarlı oldukları için, hamilelik sürecinde uçuş yapmak sorun yaşatmayabilir. Ancak uçak firmalarının da uçuş öncesi anne adayından uçabilir raporu talep etmesi anneleri uçuş konusunda biraz düşünmeye zorluyor. Ayrıca dilden dile dolaşan uçak yolculuğunun erken doğuma sebep olabileceği ya da su kesesinin açılmasına yol açacağı gibi söylentiler de hamilelik sürecindeki kadınların korkularını bir kat daha artırıyor.
Peki uzmanların hamilelikte uçuş hakkındaki görüşleri nedir? Bir çok uzman doktor hamileliğin ilk gününden 28. haftasına kadar yapılan uçak yolculuğunun herhangi bir sorun yaşatmayacağı kanısında. Eğer anne adayı hamilelik sürecini herhangi bir hastalığı olmadan (kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, çoğul gebelik vs. gibi), sağlıklı ve sorunsuz geçiriyorsa uçak içerisinde yaşanan hava basıncı değişiminin anneye ya da bebeğe herhangi bir sorun yaşatacağına dair hiçbir kanıt bulunmuyor. Aynı şekilde uçak yolculuğunun erken doğum ya da su kesesinin açılmasına sebep olduğuna dair de herhangi bir kanıt yok.
Hamilelik süresi 28. haftanın üzerine çıktığında ise hava yolları anne adayından, doktor onaylı, üzerinde doğuma ne kadar kaldığı ve annenin uçuş yapmasında herhangi bir sakınca olmadığını belirten bir rapor talep edecek; 36. haftasını tamamlamış olan anne adaylarını ise uçuşa kabul etmeyecektir. Bunun sebebi ise annenin ya da bebeğin uçuştan zarar görmesi değil olası bir doğum anında risk almak istememesidir.
Hamilelerin Uçuş Esnasında Dikkat Etmeleri Gerekenler
- Uzun süre sabit kalmak damarlarda pıhtılaşmaya, ayak ve bileklerde şişmelere yol açacağından uçuş sırasında koridorda küçük yürüyüşler yapılmalıdır.
- Uçuş esnasında vücut daha fazla sıvı kaybı yaşar. Bunun önüne geçebilmek için uçuş öncesinde ve uçuş esnasında bol bol su içilmelidir.
- Sıkı ve gergin çoraplar yerine uçuşlar için özel hazırlanan çoraplar tercih edilmeli, uçuş esnasında ayakkabı yerine rahat bir terlik giyilmelidir.
- Hareket alanını geniş tutabilmek için koridor kısmında yolculuk edilmelidir.
- Otururken bacaklar için germe hareketleri yapılmalıdır.