Skip to main content

2018 yılını geride bırakırken özel jet kiralamalarında dikkat çeken bir istatistik karşımıza çıkıyor. 2018 yılı toplam Özel Jet kiralamalarında dünya çapında en fazla payı 35% gibi bir oranla Citation V, Citation Bravo ve Learjet 45 gibi uçak tipleriyle daha çok kısa mesafe uçuşlarında ekonomik fiyatlar sunan Light Jetler alıyor.

Light Jet’lerin hemen ardından kiralama tercihlerinde ikinci sırada 30% gibi bir oranla Midsize Jetler yer alıyor. Fiyatlandırma olarak Light ve Heavy Jet’lerin arasında bir sınıf olan Midsize kategorisi Learjet 60, Learjet 60XR, Hawker 850XP, Citation Sovereign gibi uçak tipleriyle bilinmektedir. Midsize sınıfında yer alan uçaklar ortalama uçuş süresi 4 – 4,5 saat olan yolculukları yakıt ikmali gerektirmeden tamamlar ve Light Jetlere kıyasla daha konforlu bir uçuş ve daha geniş bir kabin sunarlar.

Üçüncü sırada 2018 yılı özel jet kiralamalarında 21% tercih edilme oranıyla Challenger 605, Falcon 2000 (EX, LX), Gulfstream G-450, Legacy 600 gibi uçak tipleri ile öne çıkan, sunduğu uzun menzilleri ile 7-8 saatlik uçuşları yakıt ikmali gerektirmeksizin tamamlayabilen ve üst seviye uçuş konforlarıyla en pahalı kategorilerden birini oluşturan Heavy Jet segmenti uçaklar yer almaktadır.

Ultra Long Range Private Jet kategorisinde bulunan Gulfstream G650ER, Global 6000, Falcon 7X gibi örnekleri ile öne çıkan bu uçaklarla Hong Kong’dan New York’a, Sydney’den Los Angeles’a kesintisiz uçuşların yapılması mümkün. Üst seviyede sunulan konforu ve uzun menzilleri ile bu uçak tiplerinin 2018 yılı uçuşlarında aldığı payın tüm uçuşlara kıyasla oranının 8%’lerde olduğunu görmekteyiz.

VIP Airliner ve Airliner kategorisindeki 19 ve üzeri yolcu için yüksek konfor sunan, tasarımlarına gore içinde yatak odaları, toplantı salonu, banyo ve mutfak sunabilen Boeing 737, Airbus 318-319 gibi uçakların özel uçak kiralamalarındaki payının 1%’ olduğunu görüyoruz.